Hoe kies je een goede pubquiz

9 mei 2023 - door Hugo Haarman

Hoe kies je een goede PubQuiz?

Je bent op zoek naar een goede PubQuiz of je hebt wellicht al een aantal offertes opgevraagd bij verschillende aanbieders. Uiteraard kun je de prijs van de verschillende aanbieders met elkaar vergelijken, maar hoe kun je een oordeel vellen over de kwaliteit van de aangeboden quizzen? Wij weten: een goede quiz maken is niet eenvoudig en bijzonder tijdrovend (100 uur)! In deze blog leggen wij uit wat onze visie is op een goede PubQuiz en hoe je een goede PubQuiz kunt kiezen.

Wij onderscheiden 8 kenmerken van een goede PubQuiz

  1. Precies onderscheidend genoeg
  2. Een bedrijfsquiz is geen wekelijkse PubQuiz
  3. Meer onderwerpen, minder vragen per ronde
  4. Goede en verrassende vraagstelling
  5. Ondersteund met beeld- en geluid
  6. Teambuilding zonder schermpje
  7. Een muzikale finale
  8. Niet goed, geld terug

De PubQuiz is precies onderscheidend genoeg

Muziek Quiz Pub Quiz Juichen

Niets is vervelender dan een PubQuiz spelen waarbij je slechts enkele vragen kunt beantwoorden. Een goede quiz is precies onderscheidend genoeg. Dit houdt in dat een groot deel van de vragen door alle teams te beantwoorden is. Per ronde zijn er 1 tot 2 vragen wat lastiger of soms zelfs zeer moeilijk. Het goed beantwoorden van vragen geeft dat Yess! gevoel en houdt iedereen betrokken. De moeilijke vragen zorgen ervoor dat de winnaars zich onderscheiden van de rest van de deelnemers.

Een bedrijfsquiz is geen wekelijkse PubQuiz is een kroeg!

Pubquiz

In elke stad zijn er wekelijks quizzen te spelen in verschillende kroegen. Super leuk. Dit trekt een fanatiek quiz publiek aan: mensen met een zeer hoge feitenkennis, die echt uitgedaagd willen worden.

De deelnemers aan een quiz tijdens een bedrijfs- of groepsuitje komen vooral voor een gezellige activiteit en teambuilding. Hierbij is het dus belangrijk dat de quiz precies onderscheidend genoeg is, maar dat ook relatief veel vragen door een brede groep deelnemers goed beantwoord kunnen worden. Daarnaast is er ook wat meer ruimte voor spelelementen en creatieve vraagstelling.

Meer onderwerpen, minder vragen per ronde

Actuele Pub Quiz Voorjaar 2023 900 x 675 px

Door een variatie in onderwerpen toe te voegen, zit er voor iedereen één of meerdere rondes bij waar hij of zij affiniteit mee heeft. In onze visie heeft een goede quiz dus 10 rondes van 5 vragen vs. 6 rondes van 10 vragen. Als wij een PubQuiz organiseren, bevat onze quiz een ronde over actualiteit, sport en muziek. Dit wordt aangevuld met een brede variëteit aan onderwerpen zoals geschiedenis, geografie, showbizz, wetenschap, nederlandse taal.

Goede en verrassende vraagstelling

Muziek Quiz 900 x 675 px

Een goede PubQuiz kent meerdere vraagstellingen en verrassingen. Bij verrassingen kun je denken aan bonusvragen, verdubbelaars en het centrale thema of persoon van een ronde achterhalen.

De vraagstelling moet goed zijn. Dit betekent dat er maar 1 goed antwoord mogelijk. Daarnaast moet een deel van de vragen verder gaan dan “Wie is?”, “Wat is?” of “Waar is?”. Denk bijvoorbeeld aan een muziekronde waarbij je naast de standaard vraag ‘Wat is de titel van dit nummer? een nummer moet afmaken of de samenstelling van een mash-up moet ontrafelen.

Ondersteund met beeld- en geluid

Kant En Klare Pub Quiz beamer

Onze visie is dat in een quiz alle vragen moeten worden ondersteund met beeld, geluid- of videofragmenten - de zogenaamde multimedia PubQuiz. Ja, het is meer werk om een dergelijke quiz te maken, maar dit maakt de quiz een totale beleving en geeft ook meer ruimte voor het stellen van afwisselende en verrassende vragen.

In sommige situaties is het beter om voor een quiz zonder videofragmenten te gaan. Bijvoorbeeld als op locatie geen beamer aanwezig is of je de quiz buiten wilt spelen. Dit wordt dan opgevangen door extra uitgeprinte afbeeldingsvragen en een extra ronde met geluidsfragmenten. Een leuke quiz is gegarandeerd, maar als je ons vraagt naar onze voorkeur, dan voegen we video’s aan de quiz toe!

Teambuilding zonder schermpje

Quiz1

Een PubQuiz is een goede teambuilding activiteit om je collega’s of collega’s van andere afdelingen beter te leren kennen. Dit werkt in onze visie het beste als je actief moet overleggen en de koppen (letterlijk) bij elkaar moet steken. Bij ons speel je om deze reden in teams en vul je gezamenlijk een antwoordbriefje in. Dit wijkt dus bewust af van het spelen met een stemkastje, waarbij iedereen individueel met een schermpje bezig is. Dat laatste doen we al genoeg, niet waar?

De antwoordformulieren worden na verloop van een aantal rondes doorgegeven en nagekeken door de tafel naast jullie. Dit geeft ook tussen de teams een leuke dynamiek! Uiteraard ligt het eindoordeel bij de Quizmaster, die steekproefsgewijs de antwoorden zal controleren.

Afsluiting met een muzikale finale

Muziekquiz 6

De laatste ronde van een goede PubQuiz is standaard een muziekronde met daarin lekkere up-tempo hits en originele vragen. Alle opgebouwde energie tijdens de quiz kan er even uit. Misschien zing je wel mee met je favoriete hit of kun je toch niet helemaal stil blijven zitten en gaan de voetjes een beetje van de vloer. Let op, deze rond telt nog steeds mee en ook de laatste vraag kan beslissend zijn!

Niet goed, geld terug

Quiz Pub garantiebadge

Wij staan achter ons product en geloven dat wij een PubQuiz van hoge kwaliteit leveren. Daarom bieden wij op al onze Quizzen een niet goed, geld terug garantie. (Dit geldt overigens niet alleen voor onze quizzen, maar voor al onze producten.)