Muziekquiz blog hero

11 mei 2022 - door Claudia Willemse

De leukste pubquiz vragen over muziek

Een populaire activiteit met vrienden is het spelen van een PubQuiz. Je kent ze wel, biertje in de hand, scoreformulier op tafel en een hoop gezelligheid. Een PubQuiz bestaat altijd uit verschillende rondes, zoals bijvoorbeeld sport, geschiedenis of muziek. Elke goede PubQuiz heeft dus een muziekronde, maar je kan ook een hele PubQuiz maken over alleen muziek. De MuziekQuiz is een van de populairste soorten pub quizzen. Bij ons is er ook veel aanvraag naar een muziekquiz. Maar hoe maak je er nou zelf eigenlijk eentje? Wij helpen je bij het verzinnen van de leukste pubquiz vragen over muziek!

Meer weten over het maken van een eigen pubquiz?

Thema’s voor een Muziek PubQuiz

Muziek is een breed begrip. Daarom kun je een tal aan thema’s verzinnen voor een MuziekQuiz. Per thema hebben wij een aantal voorbeeldvragen voor jou op een rijtje gezet.

Voordat we daar echter induiken, laten we eerst welke soorten vragen er zijn. Je kunt aan een MuziekQuiz vier soorten vragen toevoegen:


 • Open vragen

 • Meerkeuze vragen

 • Waar of niet waar vragen

 • Puzzelvragen, waarbij deelnemers de antwoorden in de juiste volgorde moeten plaatsen


Bij elke type vraag kun je een geluidsfragment of muziekvideo toevoegen. Zo kun je flink variëren. Hoe je zo’n geluids- of videofragment kunt toevoegen aan je MuziekQuiz lees je verder in deze blog onder het kopje ‘Pubquiz muziekfragmenten’.


Nu zullen we een aantal thema’s voor jou op een rijtje zetten met daarbij passende voorbeeldvragen. Je kunt je MuziekQuiz als totaal indelen op een thema - en daarbinnen kleinere onderwerpen in dat thema te verzinnen - of elke ronde van je MuziekQuiz indelen met een ander thema. Een MuziekQuiz kan ingedeeld worden op de volgende thema’s:

MuziekQuiz thema gebaseerd op Decennia

Een decennium is een periode van 10 jaar. Als je kijkt naar de muziek in de afgelopen 100 jaar, heeft elk decennium weer andere kenmerken. Hieronder staan er een paar uitgelicht inclusief voorbeeldvragen.Muziekvragen over de jaren 60

Muziek Quiz Blog Jaren 60

In de jaren 60 kwamen verschillende genres opzetten: rock ‘n roll, dat zich later uitmondde in meer rock genres, folk, funk & soul. Ook Cubaanse, Latijn Amerikaanse en Jamaicaanse muziek werd populair, met genres als Bossa Nova, de cha-cha-cha en ska.


Wanneer je de jaren 60 als thema kiest voor je MuziekQuiz of een muziekronde, kun je vragen stellen over de artiesten uit die tijd, over de muziekgenres, over gebeurtenissen rondom de muziek, noem maar op. Denk bij het laatste bijvoorbeeld aan de rebelse jongeren, die middels hun muzieksmaak in opstand kwamen tegen hun ouders. Hieronder vind je een voorbeeldvraag uit onze MuziekQuiz.

Aretha Franklin

Muziekvragen over de jaren 90

Muziekquiz blog jaren 90

De jaren 90 kenmerkt zich vooral door Electronic Dance Music & Pop. De opkomst van EDM had te maken met het steeds normaler worden van het hebben van een PC. Aan het begin van de jaren 90 dansten veel mensen op house en techno en daaruit ontstonden weer nieuwe muziekvormen. Daarnaast was Pop (Popular Music) ook in opkomst. Grote namen in dat decennium waren o.a. The Spice Girls en Take That. Hier kun je natuurlijk een enorm aantal vragen bij verzinnen. Hieronder een van onze vragen uit onze MuziekQuiz.

Tears in Heaven

MuziekQuiz thema gebaseerd op genre

Tegenwoordig zijn er enorm veel genres in de muziek. Per genre kun je natuurlijk ook weer een heleboel vragen verzinnen. Denk bijvoorbeeld aan liedjes, artiesten, kenmerken, etc. Hieronder vind je een lijst met een aantal bekende muziekgenres.

 • HipHop
 • RnB
 • Nederlandse muziek
 • Pop
 • Jazz
 • Soul
 • Blues
 • Reggae
 • Rock
 • Electronic Dance Music

MuziekQuiz thema gebaseerd op Muziekevenementen

Concerten, festivals en andere muziekevenementen; hier zijn ook een enorm aantal thema’s en vragen op te verzinnen. Een thema kan al een soort festival zijn en dat bepaalde festival kun je ook weer in verschillende onderwerpen en vragen onderverdelen.

Laten we Lowlands Festival als voorbeeld nemen. Dit kan het thema zijn van je MuziekQuiz of van een ronde. Binnen Lowlands Festival kun je het weer hebben over de verschillende jaren, dus bijvoorbeeld welke artiesten er in welk jaar optraden. Of je kunt het hebben over de verschillende soorten podia of activiteiten. Hieronder lichten we een aantal bekende muziekevenementen uit met daarbij voorbeeldvragen toegevoegd.

Muziekvragen over Eurovisie Songfestival

Muziekquiz blog songfestival

Het Eurovisiesongfestival is een jaarlijks terugkerende zangcompetitie die gehouden wordt in Europa. In deze wedstrijd zenden Europese landen een artiest uit hun eigen land met een eigen liedje dat nog niet mag bestaan. Het winnende land is het land waar het songfestival het jaar daarop georganiseerd wordt. Over het songfestival kun je allerlei verschillende vragen stellen. Hieronder een voorbeeldvraag wanneer wij een PubQuiz organiseren.

Linda Wagenmakers, Glennis Grace, De Toppers, Sieneke, 3JS, Anouk, The Common Linnets, Douwe Bob, Waylon & Duncan Laurence.

Muziekvragen over Lowlands Festival

Lowlands is een meerdaags festival waarbij je kunt overnachten op het terrein van Biddinghuizen in tenten of caravans. Hier komen honderden artiesten spelen en duizenden bezoekers luisteren. Vragen die je hierover kunt stellen zijn bijvoorbeeld wat de headliners waren in een bepaald jaar; hoeveel bezoekers het festival per dag heeft; wie de oprichter is.

Muziekvragen over Kendrick Lamar DAMN. tour

In 2017 en 2018 deed rapper en songwriter Kendrick Lamar een world tour genaamd DAMN. Hier zou je bijvoorbeeld vragen kunnen bedenken over wat het beginpunt was van de tour; in welk jaar deze tour plaatsvond; wie zijn supporting act was. Zo zijn er natuurlijk nog veel meer tours van artiesten waar je zulke vragen voor kunt verzinnen.

MuziekQuiz thema gebaseerd op artiest

Je kunt het hier zo gek maken als je zelf wilt. Over de hele wereld bestaan er biljoenen artiesten die je kunt gebruiken voor je quiz. Maak je de MuziekQuiz samen met vrienden? Laat dan elk persoon een favoriete artiest opschrijven, dan ben je zo klaar!

Ladygaga vraag

Een aantal artiesten die je kunt gebruiken als thema zijn: Rihanna, Madonna, Kendrick Lamar, Justin Bieber, The Rolling Stones, The Beatles; zo kun je nog wel even door blijven gaan. Per artiest kun je natuurlijk ook weer een heleboel vragen verzinnen. Denk bijvoorbeeld aan vragen over de nummers of albums van de artiest, of over de tours die de artiest heeft gedaan. Zo kun je nog wel even doorgaan.

Lady Gaga

MuziekQuiz thema gebaseerd op Spotify playlist

Luister jij veel naar Spotify en ben je helemaal weg van een bepaalde playlist? Of maak je zelf veel playlists? Dan is een Spotify Playlist thema voor of in je MuziekQuiz een goede keuze. Kies een van je playlists uit en verzin vragen op basis van de liedjes van die lijst.

MuziekQuiz thema gebaseerd op films

Muziekquiz blog film

Muziek is altijd een belangrijk aspect geweest in films. Je zou dus ook een ronde of een gehele MuziekQuiz kunnen baseren op je favoriete film(s). Hierbij laat je bijvoorbeeld een stukje muziek horen en moeten de deelnemers raden bij welke film het hoort. Of je laat een scène zien uit een bekende film waarbij de deelnemers vervolgens moeten raden welk liedje bij deze scène hoort.

Easy Rider

PubQuiz boeken met meer dan muziek?

Wil je een pubquiz boeken die niet helemaal over muziek gaat? Bekijk dan onze 'reguliere' PubQuiz, waarin we 2 van de 10 rondes vullen met vragen over muziek, incl. de muzikale finale ronde 10!

Pubquiz muziekfragmenten

Nu hebben we al heel wat vragen kunnen bedenken op basis van thema, maar wat een muziek PubQuiz nou echt af maakt, zijn muziekfragmenten. Dit kunnen delen van een video zijn of een stukje audio. Er zijn twee soorten vragen die misschien wat standaard zijn, maar nog altijd erg leuk blijven:

Raad de titel

Hier speel je een liedje of videoclip af, vaak tot net voor het refrein, en moeten mensen raden welk liedje het is. Je kunt hier een open vraag of een multiple choice vraag van van maken.

Antwoord is afhankelijk van welk liedje van ABBA je laat horen.

Raad de artiest

Hier speel je een deel van een liedje af en moeten mensen raden wie de artiest is. Wederom kun je hier een open vraag of multiple choice vraag van maken.

Antwoord is afhankelijk van welk liedje je laat horen.

Hoe voeg je geluidsfragmenten toe aan je pubquiz?

Allemaal leuk en aardig die muziekfragmenten, maar hoe voeg je die toe aan je pubquiz? Allereerst is dat afhankelijk van welke tool je gebruikt voor het maken van je MuziekQuiz. Weet je niet welke tool het beste werkt voor jou? Lees dan ons artikel over verschillende pubquiz tools.

Wij maken onze eigen pubquizzen altijd in Microsoft Powerpoint, waaraan je ook gemakkelijk video- en audiofragmenten toe kan voegen. Hieronder lees je hoe.Wanneer je in Powerpoint zit, ga je naar invoegen en kies je of audiobestand of film bestand. Je kunt dan uit je eigen computerbestanden kiezen. Wanneer je er een hebt gekozen, kun je de video of het audio icoon nog vergroten, verkleinen, bijsnijden; eigenlijk alles wat je normaal ook met een afbeelding zou doen.


Nu wil je natuurlijk niet een heel nummer of een hele videoclip in je presentatie hebben, dus je kan bij afspelen kiezen om het audio- of videofragment te knippen. Hier kun je precies bepalen waar jij wilt dat het bijgevoegde nummer begint en stopt.

Andere mogelijkheden voor een muziekronde pubquiz

We hebben nu al gezien hoe je vragen kunt verzinnen voor je MuziekQuiz op basis van thema en geluidsfragment, maar er zijn natuurlijk nog veel meer mogelijkheden voor een muziekronde. Hieronder lichten we een paar manieren toe met voorbeeldvragen uit onze eigen MuziekQuiz.

Mash-ups

Een mash-up is een muziekstuk dat bestaat uit een aantal door elkaar gemengde muziekstukken. Denk bijvoorbeeld aan AVICII & RICK ASTLEY - Never Gonna Wake You Up (NilsOfficial Mashup).

Never gonna give you up - Rick Astley & Wake me up - Avicii

Lied afzingen

In dit onderdeel laat je een deel van een liedje horen en vanaf het moment dat het lied stopt moeten de deelnemers het liedje proberen af te zingen. In onze MuziekQuiz laten we ze altijd 3 of 4 zinnen door zingen.

Raad de gitaarsolo / bas solo / drumsolo

Hier laat je een solo van een instrument horen van een bekend lied en moeten mensen raden van welk liedje, welke artiest, welke band de solo is. Hier een voorbeeld.

Mama Appelsap

Mama appelsap dankt zijn naam aan het nummer Wanne be Startin’ Somethin’ van Michael Jackson, waarvan sommige mensen aangeven zij er de tekst Mama say mama sa mam(a)appelsap in horen. De oorspronkelijke tekst is Mama ko mama sa maka makoosa. Hier kun je er enorm veel van vinden op het internet. Ook wij hebben een aantal mama appelsap vragen verwerkt zitten in onze MuziekQuiz. Hier een voorbeeld.

Raad het intro

Hierbij laat je het intro horen van een bekend liedje - dit zijn meestal de eerste 10 - 30 seconden en is meestal instrumentaal. Deelnemers moeten dan raden om welk liedje het gaat.

Cover hits

Je laat een muziekfragment horen waarin een cover gezongen wordt en vervolgens vraag je wie het origineel heeft geschreven. Simple as that!

Overige voorbeelden van vragen

Heb je nog niet genoeg inspiratie? Vooruit dan! Hier nog een aantal voorbeeldvragen uit onze eigen muziek pubquiz.

Muziekquiz Blog overig
Muziekquiz blog overig


Antwoorden Pubquiz voorbeeldvragen muziek

Wie staat bekend als de 'Queen of Soul'?

Antwoord: Aretha Franklin

Welk nummer schreef Eric Clapton naar aanleiding van de dood van zijn zoontje op 20 maart 1991?

Antwoord: Tears in Heaven

Noem 10 Nederlandse deelnemers van het Eurovisie Songfestival sinds 2000.

Voorbeeld van antwoord: Linda Wagenmakers, Glennis Grace, De Toppers, Sieneke, 3JS Anouk, The Common Linnets, Douwe Bob, Waylon & Duncan Laurence.

Wat is de artiestennaam van Amerikaans zangeres, songwriter, actrice en pianiste Stefani Joanne Angelina Germanotta?

Antwoord: Lady Gaga

In welke (cult)film wordt het nummer Born to be Wild gebruikt?

Antwoord: Easy Rider

Welk ABBA nummer is dit?

Antwoord is afhankelijk van welk liedje van ABBA je laat horen

Wie is dit?

Antwoord is afhankelijk van welk liedje je laat horen.

Mash-up: welke 2 nummers hoor je hier?

Antwoord: Never gonna give you up - Rick Astley & Wake me up - Avicii

Welke Mama Appelsap hoor je hier?

Antwoord: Hannie is de moeder van Ivo

Je hoort hier de cover, maar wie heeft het origineel gezongen?

Antwoord: Dolly Parton. Wij lieten "I will always love you" van Whitney Houston horen.

Welke band wordt gevormd door de bandleden Eloi, Casper, Jan en Niles?

Antwoord: Kensington

Wie is dit?

Antwoord: Drake