Pubquiz vragen hero

1 juni 2022 - door Claudia Willemse

De leukste pubquiz vragen (met voorbeelden)

De PubQuiz is een populaire manier van vermaak met vrienden. Dit wordt vaak gedaan in een bar of cafe, maar tegenwoordig vindt men het enorm leuk om dit thuis te organiseren. HIervoor kan je een kant-en-klare pubquiz kopen, maar een eigen PubQuiz maken is natuurlijk nog veel leuker! Hiervoor moeten dus vragen verzonnen worden.

Wat zijn goede PubQuiz vragen?

Bij een goede PubQuiz horen goede vragen, maar wat zijn die dan? In deze blog gaan wij dieper in op het maken van vragen voor een pubquiz en geven wij een aantal voorbeeldvragen uit onze eigen Pubquizzen die je kan gebruiken. Daarvoor kijken we ook naar veelgebruikte onderwerpen waarop je je vragen kan baseren.

Onderwerpen

Voor een PubQuiz kun je natuurlijk een oneindigheid aan onderwerpen verzinnen per ronde. Wij hebben een lijstje gemaakt met de populairste onderwerpen en zullen er een aantal hieronder uitlichten met voorbeeldvragen.

Actualiteit

Algemene kennis

Artiesten

Eten en drinken

Films en series

Foto's

Geschiedenis

Jaren

Jullie vakgebied!

Kunst & literatuur

Merken

Muziek

Nieuws

Politiek

Sport

Steden

Taalkennis

Topografie

Voetbal

Wetenschap

PubQuiz vragen over algemene kennis

Pubquiz blog tante sidoniajpg

Algemene kennis is eigenlijk niet-specialistische kennis op allerlei gebieden zoals cultuur, techniek en wetenschap. Om een voorbeeld te noemen: hoeveel centimeters er in een meter zitten. Binnen dit onderwerp kun je natuurlijk honderden vragen verzinnen. Hier wat voorbeelden?


1. Hoe heet dit stripfiguur (zie afbeelding) uit de stripreeks van Suske & Wiske?


Antwoord: Tante Sidonia


2. Welk dier heeft geen stembanden?


Antwoord: een giraffe

PubQuiz vragen over eten en drinken

Pubquiz blog oliebol

Twee van de primaire behoeftes van de mens zijn eten en drinken, aldus spelen eten & drinken een belangrijke rol in ons leven. De meeste mensen vinden daarom een pubquiz ronde over eten en drinken hartstikke leuk.


Vind je de benaming van ‘eten en drinken’ nou niks? Noem het dan bijvoorbeeld de culinaire ronde!


Hieronder een voorbeeldvraag uit onze Nieuwjaarsquiz in het thema eten en drinken:


Hoeveel kilocalorieën zitten er volgens het Voedingscentrum in een oliebol van 65 gram?


A. 161 kilocalorieën


B. 165 kilocalorieën


C. 171 kilocalorieën


D. 174 kilocalorieën


Antwoord: A

Pubquiz fotoronde

Pubquiz blog sean conneryjpg

In onze eigen PubQuiz noemen we het ook wel de Plaatjesronde of Raad het Plaatje. Hier kun je ook veel mee doen. Voeg een plaatje van je favoriete acteur, artiest of sportheld en vraag wie dit is. Je kunt het plaatje natuurlijk ook onduidelijker maken of alleen een deel van een foto laten zien en de deelnemers dan laten raden wie er te zien is op de afbeelding.


Bijvoorbeeld: Wat is de naam van deze James Bond acteur (zie afbeelding) ?


Antwoord: Sean Connery

Pubquiz sportvragen

Pubquiz blog hockey

Voor de sportfanaten is de sport ronde van een pubquiz vaak de favoriet. Hier kun je ook alle kanten mee op. Je kunt vragen verzinnen over een bepaalde topsporter of over bepaalde sportwedstrijden. Daarbij kun je zelfs gewoon vragen verzinnen over sporten als voetbal, hockey, handbal etc. Je zou zelfs vragen kunnen verzinnen over sportprogramma’s of sport in verschillende culturen. Hier een aantal voorbeelden:1. Welke titels hebben de Oranje hockeyvrouwen op hun naam staan?Antwoord: Olympisch goud, Wereldkampioen, Europees kampioen, winnaar van de Pro League, de Champions Trophy en de World League.


2. Messi heeft FC Barcelona na ruim 20 jaar verlaten. Hoeveel verdiende hij per minuut?


Antwoord: 262,-

Pubquiz vragen over muziek

Muziekquiz blog jaren 90

Wat we zelf hebben gemerkt is dat een van de populairste rondes van een pubquiz toch wel de muziek ronde is. Deze hebben wij ook in onze eigen PubQuiz. De ronde was zelfs zo populair dat we toen ook een aparte MuziekQuiz hebben gemaakt. Hieronder een aantal voorbeeldvragen over muziek:


1. Wie staat bekend als de "Queen of Soul"?


Antwoord: Aretha Franklin


2. Welk nummer schreef Eric Clapton naar aanleiding van de dood van zijn zoontje op 20 maart 1991?


Antwoord: Tears in Heaven


3. Welke band wordt gevormd door de bandleden Eloi, Casper, Jan en Niles?


Antwoord: Kensington

Ben jij nou een grote muziekliefhebber en lijkt het je stiekem toch leuker om een hele pubquiz over muziek te doen, lees dan onze blog over het maken van een MuziekQuiz.

Pubquiz vragen over Kerst

Pubquiz blog home alone

Kerst is toch wel een van de feestdagen die flink gevierd worden. Feestelijke muziek, lekker eten en voornamelijk veel gezelligheid met familie of vrienden! Afgelopen najaar hebben wij een heleboel aanvragen gehad voor een kerstquiz. Over deze feestdag kun je honderden vragen verzinnen. Hier een aantal voorbeeldvragen uit onze eigen kerstquiz.


1. Hoeveel rendieren heeft de kerstman?


Antwoord: 8


2. Wat is de naam van de familie uit de Home Alone films?


Antwoord: McCallister


3. Hoe wordt tweede kerstdag genoemd in Engeland?


A. Boxing Day


B. Christ Day


C. Second Christmas Day


Antwoord: A

Pubquiz vragen over voetbal

Pubquiz blog christiano

Het kopje sportvragen hebben we al voorbij zien komen, maar voetbal blijft toch wel een van de populairste, als niet de populairste, sport in Nederland. Daarom nu nog een apart kopje over voetbal vragen. Je zou al veel vragen kunnen verzinnen over het Nederlands elftal, laat staan over alle internationale voetbalteams. Je kunt vragen bedenken over het spel, bepaalde spelers en specifieke kampioenschappen. Een voorbeeld van een vraag zou kunnen zijn.


Wie was de topscorer van het EK 2021 met 5 doelpunten?


Antwoord: Cristiano Ronaldo

Pubquiz vragen over films & series

Pubquiz blog ravenna

De meerderheid van de Nederlanders heeft tegenwoordig tenminste een abonnement op videodiensten zoals Netflix, Prime Video of HBO. Dat betekent dat er toch heel wat films en series worden afgekeken. Dat kan dus ook een goed onderwerp zijn voor een ronde uit een pubquiz en er kunnen wel miljoenen vragen over worden verzonnen. Denk bijvoorbeeld aan je favoriete film of favoriete filmmaker. Of doe een pubquiz ronde met vragen over Netflix films en series. De opties zijn eindeloos. Hieronder een aantal voorbeeldvragen uit onze eigen film of serie rondes.


1. Snow White & the Huntsman: hoe blijft Ravenna jong?


Antwoord: Ze zuigt de levenslust en schoonheid uit mooie en jonge meisjes


2. Nova Zembla, de verfilming van de waargebeurde ontdekkingsreis van Willem Barentsz en Jacob van Heemskerck. Wie speelt Willem Barentsz in deze film?


Antwoord: Derek de Lint

Pubquiz vragen over geschiedenis

Pubquiz blog titanic

We kennen het allemaal nog van de middelbare school: geschiedenis! De ene houdt ervan, de ander vind het een verstikking. Hoe dan ook is het altijd leuk om een ronde in je pubquiz te gooien met vragen over geschiedenis. Ook wij hebben een geschiedenis ronde in onze pubquizes, en die blijft het toch altijd goed doen.


Een geschiedenis ronde kun je weer opdelen in een heleboel onderwerpen. Denk bijvoorbeeld aan vragen over een bepaalde eeuw, over een bepaalde langdurige gebeurtenis of over een bepaald land. Wederom enorm veel mogelijkheden. Hieronder een aantal voorbeelden uit onze eigen pubquiz.


1. In welk jaar vond de beeldenstorm plaats?


Antwoord: 1566


2. In welk jaar was de slag bij Waterloo?


Antwoord: 1815


3. In welk jaar zonk de Titanic?


Antwoord: 1912

Pubquiz vragen over aardrijkskunde

Pubquiz blog water en ijsjpg

Aardrijkskunde, ook wel geografie genoemd, is een wetenschappelijke discipline die zich bezighoudt met het bestuderen van alles wat zich op de aarde afspeelt. Denk bijvoorbeeld aan cultuur, klimaat, het milieu, aardoppervlaktes, noem maar op. Over deze onderwerpen an sich kun je al enorm veel vragen verzinnen. Hier een aantal voorbeeldvragen uit onze eigen pubquiz.


1. Op aarde bestaat er een waterkringloop. Hoe verloopt deze kringloop?


Antwoord: Oppervlaktewater verdampt, in de atmosfeer vormt deze damp wolken, waaruit neerslag valt


2. Wat is lichter, water of ijs?


Antwoord: Ijs

Pubquiz vragen over alcohol

Pubquiz blog cosmopolitan

Nu komen we aan bij het vragen onderwerp voor de mensen die die borrel toch leuker vinden dan de quiz zelf: alcohol! We hebben het kopje eten & drinken natuurlijk al gehad, maar deze vragen gaan dan specifiek over alcohol. Dit kunnen vragen zijn als ‘raad de cocktail’ of vragen over de geschiedenis van verschillende biertjes. Hieronder onze voorbeeldvraag.


Hoe heet deze cocktail (zie afbeelding)?


Antwoord: Cosmopolitan

Pubquiz vragen over topografie

Pubquiz blog usajpg

Denk bij vragen over topografie aan vragen wat de hoofdstad van een bepaald land is of in welk land deze stad ligt. Daarnaast kun je ook een aantal plekken op een kaart aanwijzen en vragen om welke stad het gaat. Hieronder een voorbeeldvraag.


Welke staat van Amerika zien we aangewezen op deze kaart?


Antwoord: Wyoming

Pubquiz vragen over politiek

Pubquiz blog amalia

Ook over politiek kunnen er een heleboel vragen verzonnen worden. Denk bijvoorbeeld aan vragen over een bepaalde partij, politicus of over de politiek in een bepaald land. Hieronder een voorbeeldvraag.


Waar of niet waar: Amalia hoeft geen troonsafstand te doen als ze met een vrouw trouwt.


Antwoord: waar

Pubquiz vragen over dieren

Pubquiz blog kwal

Dan kun je nog een pubquiz ronde maken met vragen over dieren. Hoeveel dieren ken jij? Zoveel vragen kun je dus al verzinnen over dit onderwerp. Hieronder een van onze pubquiz vragen over dieren.


Een mens bestaat voor 65% uit water, hoeveel procent is dat voor een kwal?


A. 90%


B. 95%


C. 98%


D. 99%


Antwoord: C

Je kunt bij ons ook een PubQuiz boeken!

Soort vragen

Buiten verschillende onderwerpen zijn er ook heel veel soorten vragen die je kan stellen in een pubquiz.

Open vragen, meerkeuze vragen, waar of niet waar vragen, puzzelvragen (waarbij deelnemers de antwoorden in de juiste volgorde moeten plaatsen), schattingsvragen en zo zijn er nog wel meer. Dit zijn de soort vragen die wij veel in onze quizzen gebruiken.

Wanneer je dus een onderwerp of thema hebt gekozen voor een ronde kun je gaan kijken welke soort vragen hierbij passen. We lichten er een paar voor je uit.

Waar of niet waar vragen

Hier geef je de deelnemers dus de kans om te zeggen of iets wel of niet waar is. Je vraagt ze dan bijvoorbeeld ‘of het waar is vleermuizen ondersteboven slapen’ of ‘Dat Arnhem de hoofdstad van Gelderland is’. Bijvoorbeeld:


Waar of niet waar: In de stad Eindhoven heeft de avondklok (Coronamaatregelen) 3 dagen langer geduurd dan in de rest van Nederland.


Antwoord: niet waar

Meerkeuzevragen

Dit is bij een pubquiz de populairste vragen soort. Hierbij geef je de deelnemers een aantal opties van antwoorden waar ze uit kunnen kiezen.Bijvoorbeeld:


Er was dit najaar een vulkaanuitbarsting op het Canarische eiland La Palma. Wat is de naam van deze vulkaan(keten)?


A. Palma Vieja


B. Vesuvius


C. Santa Cruz


D. Cumbre Vieja


Antwoord: D

Schattingsvragen

In een aantal van onze quizzen hebben wij ook schattingsvragen zitten. Hierbij gaat het om wie het dichtste bij het antwoord zit. Deze antwoorden zijn vaak heel specifiek, denk bijvoorbeeld aan hoe hoog een bepaalde berg is of op welke exacte datum iets plaatsvond. Hieronder een aantal schattingsvragen:


1. Hoe hoog is het hoogste punt van Nederland?


Antwoord: 322,5 meter hoog


2. Wanneer is Koningin Maxima geboren?


Antwoord: 17 mei 1971

Overige pubquiz vragen en antwoorden

Taal


Wat is het Van Dale woord van het jaar 2021?


Antwoord: Prikspijt
Kunst & Literatuur


Wat is de naam van de muze van kunstenaar Carel Willink?


Antwoord: Mathilde Willink

Lees ook onze blog over teamnamen bij een pubquiz|!